︎


Adaptibilni životni prostori
epizoda 1: COVID-19

 


Svi smo on-line. Kući. Svakodnevno. Ukoliko se pridržavamo propisanih mjera, rijetko izlazimo, samo kada je nužno potrebno. Poslove, ukoliko možemo, obavljamo on-line. Radni prostori su potrebni svim ukućanima, primorani smo boraviti skupa više nego ikad. Svakodnevni on-line video calls sa najbližima, čitanje vijesti. Potpuna neizvjesnost. Potreba za dodatnom izolacijom unutar stana. Garderober postaje Radna soba, a balkon odlazak u prirodu...

Koliko smo svjesni trenutnih promjena u našem životnom prostoru?
Da li su klasične kategorije stanovanja i rada pomiješane više nego ikad?
Da li arhitekturom možemo uspostaviti dijalog sa savremenim pitanjima i događajima, te dati kritičke prijedloge i rješenja koja bi prostore u kojima boravimo učinila boljim?


uvod u Projekat, 25.03.2019.


Ovaj projekat su razvili studenti prve i druge godine Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, u okviru neobavezne vježbe na predmetima Projektovanje 1, Teorija i metodologija projektovanja i Osnovi projektovanja 2, isključivo putem online nastave.

Studenti su imali zadatak da mapiraju trenutno stanje i istraže mogućnosti vlastitih stambenih prostora u kontekstu prilagođavanja globalnoj pandemiji COVID-19, koji kao i mnogi drugi globalni događaji, potencijalno može uticati na velike promjene u svakodnevnom životu, pa tako i na odnos stanovanja i rada.

Kroz potpuno stvarne scenarije s jedne strane, ali i potpuno imaginarne scenarije s druge, studenti propituju teme fleksibilnosti i transformabilnosti. Savremenim alatima i metodama za grafičku komunikaciju projekata, studenti dodaju i humor koji ne samo da čini proces projektovanja interesantnijim, nego i dokazuje Einstainovu tvrdnju da je “mašta ispred znanja”!
Od minimalnih stanova u zgradama kolektivnog stanovanja, do prostranih etaža individualnih kuća, od sobe veličine 9.78m2 sa “bezbroj mogućnosti”, do stana od 150m2 u kojem je jasno povučena “Corona-Line”. Od Lukavca i Srebrenika do Konjica i Travnika, od Dolac Malte do Koševskog brda, možemo vidjeti raspon tlocrta stambenih prostora koji se ne razlikuju mnogo od prosjeka u Bosni i Hercegovine, te kao takvi primjeri, nadamo se, mogu poslužiti i mnogima koji nisu profesionalno vezani za arhitekturu.
Da arhitektonsko projektovanje ne podrazumijeva samo crtanje, dokazuje i tekst koji studenti formulišu u toku procesa rada: “Kako smjestiti beskonačnost vanjskog svijeta u 60ak kvadrata našeg stana? Ponekad je dovoljno samo pomjeriti kućni fikus na drugo mjesto, a za one hrabre - možda u našim projektima pronađete inspiraciju za ‘brisanje’ granica vašeg unutrašnjeg i beskonačnog vanjskog prostora!

10.05.2019.


 
Adaptibilni životni prostori, epizoda 1: COVID-19
mapiranje i istraživanje studenata Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu
Sarajevo, maj 2020.